Thursday, December 17, 2009

hikmah kejadian angin

Maaf sahabat yang dirahmati sekelian.
Salam Maal Hijrah..
Sesuai sebagai muhasabah tahun baru ni saya cuba membawakan lebih banyak lagi nikmat-nikmat yang Allah kurniakan tapi kita sendiri tak nampak. Contohnya kejadian angin. Bayangkan sahabat sekelian kalau angin tiada di muka bumi ni. Apa akan jadi pada manusia, haiwan dan tumbuh-tumbuhan. Begitu juga jika angin menghembus tanpa had dan batas sempadannya. Pasti banyak musibahnya jika tiada rahmat Allah. Lalu dirakamkan Allah dalam kalamnya tentang angin dalam firman-Nya yang Agung bermaksud:

"Dan Dialah (Allah) yang menghantarkan angin sebagai pembawa berita yang mengembirakan sebelum kedatangan rahmatnya (iaitu hujan) hingga apabila angin itu membawa angin mendung, kami halakan ia ke negeri yang mati (ke daerah yang kering kontang) lalu kami turunkan hujan dengan awan itu, kemudian kami keluarkan hujan dengan awan itu, kemudian kami keluarkan dengan air hujan itu, berbagai=bagai jenis buah-buahan. Demikianlah pula Kami mengeluarkan (menghidupkan semula) orang-orang yang telah mati, supaya kamu beringat (mengambil pengajaran darinya)."
Surah al-A'raf 7:57
Lihatlah hikmah dalam penciptaan angin, kadar dan kelajuannya adalah amat sesuai untuk membawa awan dan bebanannya tanpa merelai dan merosakkannya. Allah telah memberi pengajaran kepada kita dengan kedatangan beberapa ribut taufan dan angin puting beliungnya mencapai 75 batu sejam yang boleh merosakkan harta benda.
Sedangkan ia, jika mencapai kelajuan 200 batu sejam, maka, tidak akan ada sesuatu pun yang akan kekal di atas muka bumi ini, kerana pasti akan hancur. Ini adalah antara tanda rahmat Allah Taala ke atas kita.
Ketahuilah, jika angin setinggi lima batu sahaja di atas kepala kita. Ini kerana pada ketinggian melebihi lima batu dari paras laut, terdapat gelombang angin dengan kelajuan 200 batu sejam. Sekiranya ketinggian laluan angin ini, turun beberapa batu, segala kehidupan akan musnah. segala benda yang wujud di muka bumi ini akan musnah.
Subhanallah. Maha suci Allah yang Maha Mengasihani hambanya. Adakah setimpal syukur yang kita balas.... Allah.. banyak benar hutangnya kita pada=Mu.

No comments:

Post a Comment